Blog masonry

4 redenen om te isoleren in de zomer

4 redenen om te isoleren in de zomer

Wanneer het zonnetje schijnt en de ramen weer de hele dag open kunnen staan, is isolatie vaak het laatste waar we aan denken. We kunnen ons bijna niet meer voorstellen hoe koud het op winterse dagen is. Toch is de zomer de tijd om uw huis te isoleren. We hebben 4 belangrijke voordelen voor u op een rij gezet…

1.     Kortere wachttijden

In de winter wil iedereen massaal zijn woning isoleren en het liefst zo snel mogelijk. Deze periode is echter ook het drukst waardoor de wachttijden om aan de beurt te komen oplopen. In de zomer – wanneer iedereen minder bezig is met woningisolatie – heeft u meer kans om snel aan de beurt te zijn.

2.     Direct energiebesparing in het najaar

Wanneer u de woning in de lente of zomer isoleert dan start u direct met besparen op de energierekening in het najaar. Binnen blijft het behaaglijker en de verwarming kan langer uitblijven. In de winter blijft de gestookte warmte door de isolatie beter in huis hangen, waardoor je minder energie verbruikt. Dit betekent een flinke besparing op je energierekening.

3.     Minder kans op problemen

In de wintermaanden maken de omstandigheden het soms moeilijker om te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan water in de kruipruimte. Er moeten dan eerst maatregelen worden getroffen, die mogelijk extra kosten met zich meebrengen. In de zomer kunnen vrijwel alle isolatiewerkzaamheden, zonder aanvullende maatregelen worden uitgevoerd.

4. Korting op isolatie

We bieden een aantrekkelijke korting tijdens de ikwilmijnvloerisolatie.nl zomeractie. Kijk hier voor de voorwaarden.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende inspectie-afspraak en offerte.


Zonnepanelen? Nee isoleer eerst je huis!

Duurzaam wonen Energiezuiniger en klimaatvriendelijker huizen? Aan zonnepanelen en warmtepompen betaalt het Rijk mee. Maar de grote klapper maak je met betere isolatie van je woning.

Verbouwen of verhuizen gaat meestal zo. We berekenen de grootte van de uitbouw, tekenen de keuken, kiezen tegels voor de badkamer.

Maar we vergeten nog vaak de spouwmuur, de vloer, het dak, de ramen waar nog geen HR++glas in zit. En dat is zonde. Want je huis isoleren helpt het klimaat en je portemonnee. Voor minder dan 15.000 euro halveer je de CO2-uitstoot van je huis. Je bespaart jaarlijks meer dan 1.000 euro op de energierekening, én je woont comfortabeler omdat de kou niet meer optrekt door het parket.

Het aantal bestaande huizen dat geïsoleerd wordt, is de afgelopen jaren gestagneerd. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) en energiebedrijf Essent onlangs naar buiten brachten. Al zeven jaar zit er geen enkele groei meer in. Sterker: huizenbezitters dénken bij verduurzaming niet eens aan isoleren. Het is „een beetje het vergeten kindje”, zegt NVDE-woordvoerder Annemarie Costeris. „Mensen weten niet eens of ze dubbel- of triple-glas hebben.”

In Nederland staan 5,6 miljoen huizen die onvoldoende geïsoleerd zijn, lieten NVDE en Essent berekenen. Dat zijn huizen die voor 1992 gebouwd zijn, het jaar waarin veel betere isolatie verplicht werd. Als je die oudere woningen allemaal isoleert, geeft dat een jaarlijkse besparing van 4,2 miljoen ton CO2. Dat is veel. Ter vergelijking: de ‘gebouwde omgeving’ moet 3,4 miljoen ton CO2 besparen in 2030. Alle huizen van Nederland in twaalf jaar isoleren gaat zeker niet lukken. Maar dat isoleren voor bestaande woningen, zeker die van vóór 1992, effectief is, weet iedereen met verstand van duurzaam bouwen.

Warmtevraag omlaag

„De meeste mensen beginnen met de zonnepanelen, maar dat is totaal verkeerd”, zegt directeur Bram Adema van CFP Green Buildings in Apeldoorn, dat voor de grote banken energiebesparingsadviezen ontwikkelt. „Want de warmte loopt nog steeds je huis uit. Je moet minder energie gebruiken.”

Hoogleraar bouwkunde Wim Zeiler van de TU Eindhoven zegt hetzelfde. „Om de klimaatdoelen van Parijs te halen, moet de CO2-uitstoot van gebouwen met 90 procent omlaag. Daarvoor is het echt noodzaak om eerst de warmtevraag naar beneden te brengen.” Uiteindelijk gaan woonwijken ‘van het gas’ af en moeten veel woningen energieneutraal worden, maar dat kan alleen als huizen eerst beter geïsoleerd worden.Wat kost het om je huis te isoleren, en wat levert dat op? Drie voorbeelden.

Toch heeft isoleren lage prioriteit bij huizenbezitters. „Isoleren is niet sexy”, verklaart Adema. Een spouwmuur (de ruimte tussen binnen- en buitenmuur) isoleren kost minder dan 2.000 euro en verdient zich binnen vier jaar terug. „Maar je hebt niks om te laten zien.”

Reden nummer twee: geld. De spouwmuur aanpakken is winstgevend. Maar andere isolatiemaatregelen hebben al gauw een terugverdientijd van tien tot vijftien jaar. Daarom beginnen huizenbezitters liever met zonnepanelen, zegt Adema: die verdien je in zeven jaar terug. „Het financieel rendement is hoog.”

Hernieuwbare bronnen

De prijs van zonnepanelen is sterk gedaald. En, niet onbelangrijk: aan zonnepanelen, en ook aan de steeds populairdere warmtepompen, betaalt het Rijk mee. Maar aan isolatie niet.

Dat past bij het Nederlandse energiebeleid in dit decennium. Niet CO2-besparing nam tot nog toe bij verduurzaming de belangrijkste plaats in (ook niet sinds de Urgenda-uitspraak uit 2015), maar opwekking van duurzame energie.

WARMTEPOMP: ELEKTRISCH OF HYBRIDE? 

De warmtepomp is haast het symbool voor duurzaam wonen geworden. Maar een volledig elektrische warmtepomp werkt alleen in een goed geïsoleerd huis (energielabel A). Ook moet de verwarming geschikt zijn, meestal door vloerverwarming. Dat maakt warmtepompen vooral geschikt voor nieuwbouw.Meer

De EU eist van Nederland dat 14 procent van de energie in 2020 uit hernieuwbare bronnen komt, tweemaal zoveel als nu. Zonnepanelen en warmtepompen leveren duurzame energie, isolatie niet. Energiebesparing in huizen van particulieren deelde daarom niet mee in de miljarden voor duurzame energie.

Wel was er de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis, 44 miljoen euro die het kabinet in 2016 beschikbaar stelde. Na zeven maanden en zo’n 20.000 woningen was voor particulieren de pot leeg. Toenmalig minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) opperde nog 73 miljoen euro toe te voegen, maar het kabinet nam de suggestie niet over.

Nu waait er een andere wind. Over een maand moet een klimaatakkoord worden gesloten waarbij 49 procent CO2-besparing in 2030 het kerndoel is. Annemarie Costeris van de NVDE is voorzichtig positief: „Inmiddels wordt wel ingezien dat er echt geld nodig is voor isolatie.”

Of de subsidieregeling voor warmtepompen en zonneboilers (de ISDE) wordt uitgebreid naar isolatie „wordt bezien”, schreef minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) vorige week nog. Een belangrijker houvast wordt, zoals het er nu uitziet, een niet-bindende norm voor energiebesparing per woning. „Die bepaalt per bouwjaar welke isolatiegraad je moet kunnen bereiken”, legt Costeris uit.

Particulieren die hun energieverbruik op die norm brengen, kunnen straks financiële voordelen tegemoet zien. Zo ligt er een plan om overdrachtsbelasting op zeker moment terug te geven als een huizenbezitter voldoende verduurzaamt. Wiebes noemde het voorstel „interessant”, maar waarschuwde meteen dat het de Belastingdienst geen extra kopzorgen mocht opleveren.P

Hoe dan ook zal isoleren beter renderen als de belasting op gas stijgt. Daar koerst het kabinet nu op af. Stel dat een kuub aardgas 10 cent meer gaat kosten, dan levert energiebesparing zo 150 euro per jaar extra op.

Toch gaat de aandacht van de klimaatonderhandelaars nog vooral naar het volledig gasloos maken van woningen. Het kabinet wil 30.000 tot 50.000 bestaande woningen per jaar ‘gasvrij’ maken en schrapte de aansluitplicht voor nieuwbouw. In maart publiceerden brancheorganisaties en milieubeweging een veelbesproken manifest om na 2021 geen gewone cv-ketels meer te plaatsen. De volgende dag kondigde minister Wiebes het einde van de gaswinning in Groningen aan.

Gasloos verwarmen

Het was niet de bedoeling van de schrijvers van het manifest om de gaskraan dicht te draaien: ze pleitten ook voor ‘hybride’ warmtepompen, waarbij de cv-ketel blijft staan. Maar de toon was gezet: de Volkskrant kopte dat „het doodvonnis” van de cv-ketel was getekend. Gasloos verwarmen, en de bijbehorende elektrische warmtepomp (die op stroom werkt en warmte uit de buitenlucht haalt) werden haast symbool voor de verduurzaming van huizen.

Lees ook:De gasmeter staat voor altijd stil: zo wordt je huis energieneutraal

De klimaatplannen voor 2030 die nu geschreven worden, gaan dus vooral over woningen die aardgasvrij of – met een nieuw woord – ‘aardgasvrij-ready’ worden. Dat geldt in 2030 voor 1,5 miljoen van de 7,7 miljoen huizen. Soms worden die verwarmd met een elektrische warmtepomp, vaker hebben ze een hybride warmtepomp of zijn ze aangesloten op een warmtenet.

Gaat de CO2-besparing in de woningbouw daarmee de komende tien jaar wel snel genoeg? Het Planbureau voor de Leefomgeving rekende in september uit dat tot 2030 „geen na-isolatie nodig” is – van bestaande huizen – om de klimaatdoelen te halen. Tegelijkertijd uitte het Planbureau ook zorgen: als de Nederlandse huizen in het nu voorziene tempo energieneutraal worden, moet er ná 2030 nog ontzettend veel gebeuren.Op de site verbeterjehuis.nl van adviesorganisatie Milieu Centraal kun je kosten en baten van allerlei energiebesparende maatregelen uitrekenen, toegesneden op je eigen woning. Ook subsidies zijn er te vinden.Correctie 7 december: in de tekening is spouwmuurisolatie toegepast bij een woning uit 1907. Dat is niet realistisch, want woningen voor 1920 hebben geen spouwmuur. Daar is gevelisolatie nodig, wat veel duurder en ingrijpender is. Met het genoemde budget is het dan logischer om alleen dak en vloer te isoleren (kosten 9.701 euro). Daarmee verbetert het energielabel van G naar E, en wordt 30 procent CO2 bespaard.

Voor de rest van het artikel; Nrc “isoleer je huis

Passieve Vloerverwarming

Het principe van de Thermoskussens is vergelijkbaar met de thermosfles die u allemaal wel kent: de kussens voorkomen dat er uitwisseling van warmte  is tussen de onderkant van de vloer en de koude kruipruimte en funderingsmuren. De warmte blijft daar waar u het hebben wilt: in de kamer op de vloer. De temperatuurverdeling in de kamer wordt daardoor gelijkmatiger: op de vloer is het praktisch net zo warm als bij het plafond. In de nacht -als de thermostaat lager staat- is de vloer zelfs het warmste oppervlak in de kamer.

Kan ik subsidie krijgen voor de isolatie van mijn huis?

Kan ik subsidie krijgen voor de isolatie van mijn huis?

Ben je van plan om de woning te (laten) voorzien van isolatie? Vergeet dan niet om ook bij de gemeente te informeren of je in aanmerking komt voor een subsidie. Naast de landelijke subsidies kom je bij een aantal gemeentes namelijk in aanmerking voor bijkomende subsidies voor isolatiewerken. De precieze bedragen hiervan variëren van gemeente tot gemeente. Vaak vind je op de website van de gemeente alle informatie over subsidies. Je kunt ook de energiesubsidiewijzer raadplegen op www.energiesubsidiewijzer.nl

Praktijktest bewijst kwaliteit van TONZON

Warmste vloer met Thermoskussens

Het kan je bijna niet ontgaan zijn; de TONZON-advertenties op de reclameborden en in de gedrukte media. Keer op keer wordt duidelijk dat de superisolerende verpakte luchtlagen onder de vloer de werking van alle andere isolatiematerialen overtreft.

Door Nanny Schutte

Op Duurzame Dinsdag 2013 kreeg Ton Willemsen, directeur/eigenaar van TONZON, het Duurzaam Lintje uitgereikt, een onderscheiding voor mensen die zich inzetten voor een duurzamere samenleving. Behalve de energiebesparing in huis scoort zijn product ook op duurzaamheid omdat het materiaal weinig grondstof vraagt en een minimaal transportvolume heeft.

Vloerisolatie loont
Het opvouwbare isolatiemateriaal vormt, eenmaal gevuld, thermoskussens die maken dat de vloer minder afkoelt, waardoor de ruimte erboven ook warmer blijft en je dus minder stookt. De investering in TONZON-isolatie is dan ook snel terugverdiend. Bovendien is het materiaal niet irriterend of giftig en makkelijk te verwerken.

Eenvoudig en snel
TONZON-isolatie is zelf aan te brengen, maar het loont zich beslist het te laten doen door speciaal opgeleide professionals. Op ikwilmijnvloerisoleren.nl kunt u eenvoudig een aanvraag indienen, waarna er gezocht wordt naar een specialist in uw regio. Ook in dat opzicht draagt TONZON dus bij aan minder CO2-uitstoot.

Na aanvraag wordt een afspraak gemaakt wanneer de vakman de isolatie komt bevestigen. Hij plaatst eerst bodemfolie in de kruipruimte, die opstaat tegen de muur. Vervolgens wordt de zilverkleurige isolatiefolie tegen de vloer geplakt. Zo wordt uw woning in één dag voorzien van ‘passieve vloerverwarming’.

Tevredenheid alom
Klanten van TONZON zijn over het algemeen laaiend enthousiast. Recensies op de website geven aan dat het behaaglijker is en dat men minder last heeft van koude voeten. Ander voordeel is dat het droger is in huis, wat de gezondheid ten goede komt (helpt tegen allergieën, astma, reuma).

Kassa Groen test
In het VARA-programma Kassa Groen (aflevering van 11 februari) is de TONZON-isolatie vergeleken met steenwol. Het testteam maakte de hierbij afgebeelde infrarood-foto van de vloer (van boven naar beneden: geen isolatie, TONZON, steenwol). Willemsen: “Je ziet de spijkers waarmee de planken in de balken zijn geslagen. In de bovenste strook zie je zelfs de noesten in het hout. Ook zie je de verbinding van de planken onderling, omdat het hout daar dunner is.” Ook deze test bewijst de kwaliteit van TONZON.