Tonzon Thermokussens

Vloeren verliezen het grootste deel van hun warmte door uitstraling naar de koudere kruipruimtebodem en de funderingsmuren. Deze kunnen aan het einde van de winter ijskoud zijn. TONZON Thermoskussen voor vloerisolatie is het enige isolatiemateriaal dat deze warmtestraling trapsgewijs tot vrijwel nul reduceert. Daarbij is dit het eerste opvouwbare isolatiemateriaal ter wereld. Dat maakt het ideaal voor bij het verwerken in krappe kruipruimtes. Wat deze Thermoskussens echter nog meer een logische keuze maakt, is dat deze kussens beter isoleren dan de dikste pakken wol, EPS of purschuim. Dit wordt mogelijk gemaakt door de unieke methode van isoleren. Door de thermosfles methode worden vloeren sneller warm, bereiken ze een hoger niveau en houden de warmte veel langer vast. Het Thermoskussen is het enige vloerisolatiemateriaal met DUBO-Keur. Met dit materiaal is in Nederland nu 38 jaar praktijkervaring opgedaan.

Het materiaal is daarmee uitermate geschikt voor:
✓ vloeren die nog niet zijn geïsoleerd
✓ vloeren die bij de bouw zijn geïsoleerd
✓ vloeren die achteraf zijn geïsoleerd met purschuim of bodemisolatie

De afkoeling door de vloer is in Nederland altijd sterk
onderschat.  De Siberische koudegolf in begin 2018 heeft dit laten zien. Vloeren waren niet of nauwelijks warm te krijgen. De meeste isolatiematerialen vielen door de mand omdat ze alleen de warmtestroom door de vloer afremmen, maar niet de warmtestraling naar de ijskoude kruipruimte.  TONZON Thermoskussens elimineren wel als enige vloerisolatiemateriaal deze warmtestraling van de vloer tot vrijwel nul.

Hoe maakt tonzon de lucht warmer erboven?

Veel kruipruimtes zijn vochtig of vaak zelfs nat. Het TONZON-systeem werkt tweeledig:
het stopt de voortdurende verdamping van vocht uit de kruipruimtebodem met een kamerbrede stevige folie op de bodem en het isoleert de vloer perfect met Thermoskussens. Optrekkende kou en vochtproblemen behoren daardoor tot het verleden. Doordat de vloer nu veel warmer is, is ook de lucht onderin de woning warmer daardoor is er veel minder kans op schimmel en huisstofmijten. Onderstaand filmpje laat zien hoe de vloer warmer wordt dan de lucht erboven, een fenomeen dat deskundigen aanvankelijk voor een raadsel plaatste.

  • Nieuwe woningen worden in Nederland nog steeds gebouwd met EPS geïsoleerde betonvloeren boven een vochtig gat in de grond. Het EPS straalt voortdurend warmte uit naar de kruipruimte en omdat de vloer nooit helemaal luchtdicht kan worden gemaakt, wordt permanent vochtige lucht aangezogen uit de kruipruimte. Wanneer aan de norm in het Bouwbesluit wordt voldaan dan wordt onder standaard condities circa 1,3 liter vocht per dag aangezogen. Dit vocht moet door ventilatie weer worden afgevoerd en dat kost energie. De betonvloer is zwaar en door het permanente warmtelek aan de onderkant is hij moeilijk op temperatuur te krijgen/houden. Bij woningen met vloerverwarming blijft de verwarming vaak dag en nacht aanstaan. Is er geen vloerverwarming dan passen de mensen vaak nauwelijks nachtverlaging toe omdat het anders ’s ochtends te lang duurt voor de vloer weer op temperatuur is.
    Kortom een weinig duurzame oplossing.
    Door het aanbrengen van de Bodemfolie op de bodem van de kruipruimte kan er geen vocht meer uit de bodem de woning worden ingezogen. Het aanbrengen van TONZON Thermokussens tegen het EPS neemt het permanente warmte lek weg.
  • Vloeren: mensen die gewend zijn aan een houten vloer met Tonzon Thermoskussens en verhuizen naar een nieuwe woning met een betonvloer bespeuren een duidelijke achteruitgang in wooncomfort, ook als de betonvloer op papier goed geïsoleerd is. Kan het ontwerp nog worden aangepast, kies dan voor een houten begane
    grondvloer met het TONZON systeem. Dit is niet alleen comfortabeler, maar ook gezonder, goedkoper en veel milieuvriendelijker. De milieubelasting van een standaard betonvloer geïsoleerd met EPS is maar liefst tien keer zo milieubelastend als een houten vloer met TONZON. Is de betonvloer onvermijdelijk, pas dan TONZON Bodemfolie toe en breng alsnog TONZON aan onder het EPS.

De superieure werking van de Thermoskussens bleek o.a. bij een experiment met een woonboot, waarbij een deel van de vloer al geïsoleerd was met wol en een deel nog niet. De bewoners konden echter geen verschil voelen tussen het deel zonder isolatie en het deel met wol isolatie. Voor de TV camera werden enkele banen wol verwijderd en vervangen door Thermoskussens. Pas toen ontstond er wel verschil. Bekijk hier de uitzending over hoe vloerisolatie van TonZon het verschil maakt.

TONZON Thermoskussens isoleren op een effectievere manier dan andere vloerisolaties zoals wol, pur-schuim en EPS (polystyreen) die de warmte permanent naar onderen uitstralen. Thermoskussens blokkeren deze uitstraling. De enige manier waarop de warmte door de kussens heen kan dringen, is via geleiding door de lucht. Omdat de warmte van boven komt, ontstaat in de kussens een thermische gelaagdheid zoals in een boiler, bovenin is het warm en naar onder toe wordt het langzaam kouder. De warmte wordt daardoor maar moeilijk overgebracht op de onderkant van de Thermoskussens. Die onderkant op zijn beurt draagt de warmte maar heel moeilijk over op de luchtlaag onder de kussens. Omdat de kussens zijn afgesloten kan kruipruimteventilatie de thermische gelaagdheid in de kussens niet verstoren. Wanneer ’s avonds de thermostaat wordt teruggedraaid, komt de warmte uit de kussen weer terug in de vloer. Vloeren met TONZON isolatie warmen daardoor sneller op, worden warmer en koelen veel langzamer af.

Wanneer u kiest voor vloerisolatie van TONZON, dan profiteert u van een aantal mooie voordelen:

✓ bespaar tot wel 40% op uw stookkosten
✓ faire prijs/prestatie verhouding

✓ meest mens- en milieuvriendelijke oplossing
✓ een  hoger rendement op uw investering
✓ een woninggebonden echtheid- en garantiecertificaat met 10 jaar garantie

Het principe van de Thermoskussens is vergelijkbaar met de thermosfles die u allemaal wel kent: de kussens voorkomen dat er uitwisseling van warmte  is tussen de onderkant van de vloer en de koude kruipruimte en funderingsmuren. De warmte blijft daar waar u het hebben wilt: in de kamer op de vloer. De temperatuurverdeling in de kamer wordt daardoor gelijkmatiger: op de vloer is het praktisch net zo warm als bij het plafond. In de nacht -als de thermostaat lager staat- is de vloer zelfs het warmste oppervlak in de kamer.

Dankzij de passieve vloerverwarming wordt een comfortabeler woonklimaat bereikt tegen lagere energiekosten. De vloer koelt ’s nachts minder af . In de ochtends is de kamer sneller opgewarmd. De Bodemfolie zorgt ervoor dat er vanuit de kruipruimtebodem geen vocht meer in de kamer komt. Niet alleen heeft u een veel frisser binnenklimaat, hoeft u ook minder te ventileren en dat scheelt energiekosten: Het klapraampje hoeft niet meer permanent open te staan om het vocht af te voeren dat uit de kruipruimtebodem permanent de woning wordt ingezogen.

Het standaard Thermoskussens met drie kamers telt bij de bepaling van het energielabel mee voor Rc=3,8 m²K/W. Dit wordt beschouwd als een veilige waarde.Het isolerend effect in de praktijk is veel hoger.

Bodemfolie, een stevig zeil dat woningbreed op de bodem van de kruipruimte wordt aangebracht, stopt de verdamping van het vocht en remt het radongas dat uit de bodem ontwijkt. In kruipruimtes waarin weleens water komt te staan, kan onder de Bodemfolie stroken luchtkusssenfolie worden aangebracht zodat de Bodemfolie beter meedrijft met het opkomende water.

Bij TONZON vloerisolatie worden de buitengevels niet aan de binnenzijde geïsoleerd om te voorkomen dat de fundering kouder wordt vanwege de onverminderde afkoeling aan de buitenzijde. Vooral bij betonvloeren wordt daarbij de koudebrug tussen vloer en fundering versterkt. de randen in de kamer worden kouder zoals jaren geleden al in de praktijk is vastgesteld.

TONZON vloerisolatie is flexibel en helemaal opvouwbaar. Daardoor is er niet eens een vrachtwagen nodig en dat alleen scheelt heel veel milieu en overlast. Het materiaal is schoon. Uit het materiaal komt geen stof, vezeltjes of gassen vrij.  Het past door ieder luikje waar een mens door past en is onder de vloer makkelijk te vervoeren, omdat de lucht pas tijdens het aanbrengen wordt opgesloten.

Vanwege het betere isolerende effect is de energiebesparing hoger dan van andere vloerisolaties. Bij een groot praktijkproject kwam een besparing naar voren die 4 keer hoger is.  Bij woningen met vloerverwarming worden besparingen gevonden van 40% op jaarbasis. Ook bij woningen met luchtverwarming waarbij de luchtkanalen in de kruipruimte lopen, worden hogere besparingen gevonden dan gemiddeld. In alle gevallen kan gesteld worden het het beleggen van geld onder je vloer in TONZON materiaal veel meer rendement heeft dan op een spaarrekening. En daar krijg je nog als extra bij meer comfort en minder schimmel en huisstofmijt.

TONZON Vloerisolatie is met afstand de meest klimaateffectieve vloerisolatie ter wereld. De impact die het systeem heeft op het klimaat vanwege de winning, productie, verpakking, transport en applicatie is vaak al binnen enkele winterweken gecompenseerd. Bij andere vloerisolaties (ook door de rijksoverheid gesubsidieerd) kan dit wel 16 jaar duren zo blijkt uit berekeningen van MilieuCentraal [Link>> ].